March 2012. Volume 8. Number 1

The early introduction of potentially allergenic foods does not appear to be related to wheezing or eczema

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
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AVC | Critically appraised articles

Tromp II, Kiefte-de Jong JC, Lebon A, Renders CM, Jaddoe VW, Hofman A et al. The introduction of allergenic foods and the development of reported wheezing and eczema in childhood: the Generation R study. Arch Pediatr Adolesc Med. 2011;165:933-8.
Reviewers: Cuestas Montañés EJ1, Ortega Páez E2.
1Servicio de Pediatría y Neonatología. Hospital Privado. Centro Formador. Facultad de Ciencias Médicas. Universidad Nacional de Córdoba. Córdoba. Argentina.
2CS Maracena. Distrito metropolitano. Granada. España.
Correspondence: Eduardo José Cuestas Montañés. Email: eduardo.cuestas@gmail.com
Reception date: 20/01/2012
Acceptance date: 03/02/2012
Publication date: 15/02/2012

Abstract

Authors' conclusions: this study does not support the recommendation for delayed introduction of allergenic foods after the age of 6 months for the prevention of eczema and wheezing

Reviewers' commentary: according to the results of this study the introduction of potentially allergenic food between the age of four to six months does not imply increased risk of atopic disease, including atopic dermatitis, eczema and wheezing.

How to cite this article

Cuestas Montañés E, Ortega Páez E. La introducción precoz de alimentos potencialmente alérgénicos no parece relacionarse con el riesgo de tener sibilancias o eccema. Evid Pediatr. 2012;8:16.

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Tromp II, Kiefte-de Jong JC, Lebon A, Renders CM, Jaddoe VW, Hofman A et al. The introduction of allergenic foods and the development of reported wheezing and eczema in childhood: the Generation R study. Arch Pediatr Adolesc Med. 2011;165:933-8.
Reviewers: Cuestas Montañés EJ1, Ortega Páez E2.
1Servicio de Pediatría y Neonatología. Hospital Privado. Centro Formador. Facultad de Ciencias Médicas. Universidad Nacional de Córdoba. Córdoba. Argentina.
2CS Maracena. Distrito metropolitano. Granada. España.
Correspondence: Eduardo José Cuestas Montañés. Email: eduardo.cuestas@gmail.com
Reception date: 20/01/2012
Acceptance date: 03/02/2012
Publication date: 15/02/2012

How to cite this article

Cuestas Montañés E, Ortega Páez E. La introducción precoz de alimentos potencialmente alérgénicos no parece relacionarse con el riesgo de tener sibilancias o eccema. Evid Pediatr. 2012;8:16.

References

  1. Puebla Molina SF, Aparicio Sánchez JL. El retraso de la introducción de alimentos sólidos en la dieta del lactante no parece proteger de un posterior desarrollo de asma, rinitis alérgica y sensibilización a neumoalérgenos y alimentos. Evid Pediatr. 2008;4:36.
  2. De la Rosa Morales V, González Rodríguez MP. No hay evidencia suficiente para afirmar que la introducción precoz de sólidos en la dieta del lactante se relaciona con un mayor riesgo de enfermedades alérgicas aunque parece aumentar el riego de eccema. Evid Pediatr. 2006;2:51.
  3. Zutavern A, Brockow I, Schaaf B, von Berg A, Diez U, Borte M; LISA Study Group. Timing of solid food introduction in relation to eczema, asthma, allergic rhinitis, and food and inhalant sensitization at the age of 6 years: results from the prospective birth cohort study LISA. Pediatrics. 2008;121:e44-52.
  4. Durán P. Los datos perdidos en estudios de investigación ¿son realmente datos perdidos? Arch Argent Pediatr. 2005;103:566-8.
  5. Fewtrell M, Wilson DC, Booth I, Lucas A. Six months of exclusive breast feeding: how good is the evidence? BMJ 2010;341:c5955.
15/02/2012

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